Thursday, 19 September 2013

Ohaiyo

Dapat pergi bercuti hilangkan tension sekejap pun rasa macam seronok sangat.Walaupun tak jauh, yang penting dapat spend time bersama dengan suami & lupakan tentang perihal kerja sekejap. It's not about where you had been, what you had done, but with who you go and do it. Hehe ewah sangat kan grammar lintang pukang.







3 hari 2 malam, bukan la lama. Tapi itu lah dia nak dapat cuti bukannya senang ye tak, syukur dapat lari kejap hahaha. Kebetulan masa ke KLCC , ada harley davidson day, dapat lah Mr. S Melaram kejap dengan harley-harley yang ada dekat sana. And i did some shopping too, time pergi KL lah dapat beli macam-macam, sebab kebanyakkan kedai dekat KL ni tak ada di JB, kalau ada pun kena pergi ke Singapore, leceh juga ye kadang-kadang. Puas hati dapat beli barang idaman hahaha.

Satu malam di KL, dan satu malam di Melaka, amboi kejap bebeno, tapi ok lah dapat pergi banyak tempat , kalau pergi Melaka, mesti lah nak singgah Jonker Walk tu, dan tak sangka sekarang Melaka dah semakin happening. Oleh sebab kita orang tak tahu nak buat apa dah malam tu, marilah sesama naik menara Taming Sari. Hahaha comel macam rombongan sekolah. :) 

Sebelum balik ke JB , sempat singgah di Rengit tengok-tengok kedai perabot terpakai di Kg. Org Asli. Macam-macam ada jual dekat sini, termasukkan camera Seagull ni. Till then. Cuti Hari Malaysia kami.





Thursday, 5 September 2013

Don't Sweat The Small Stuff

Hye. Tajuk tak boleh blah nak gempak je. Sebenarnya tu tajuk buku aku tengah baca sekarang ni.
Bagus juga lah buku ni untuk orang yang macam aku, jenis yang benda kecik-kecik pun nak fikir sampai beberapa hari. 
Padahal tak payah pun tak apa, tapi sebab dah train kepala macam tu, sampai kadang-kadang rasa penat nya nak fikir benda remeh temeh, 
kalau tak fikir takut jadi lain pulak.
Haa tu laa bila baca buku ni, macam membantu lah juga. So lepas ni, fikir benda yang penting je, 
yang tak penting kita letak tepi je dulu. 
Sekarang tengah tak sabar untuk menghantar surat. Surat apa? jeng jeng jeng, nanti dah hantar baru kita cerita ok :) 
its kinda big decision for me sebenarnya, tapi takpe kalau tak cuba kita tak tahu masa depan kita macam mana kan. 
Kena buka minda dan terus maju kehadapan, wah gituu hahaha.

By the way korang perasan tak yang semakin kita berusia, semakin cepat kita rasa masa tu berlalu, ini dah bulan September, 
lagi 3 bulan dah nak masuk tahun 2014, kejap je dah setahun, masih banyak benda yang belum capai lagi tahun ni. tapi tak apa, 
kita jangan tengok apa yang kita tak dapat lagi, kita cherish apa yang kita dah berjaya capai. 
Untuk hidup yang lebih bermakna. hehe 

Harapnya dengan keputusan yang aku ambil hari ini, akan membawa keluarga kecil kami ke tahap yang lebih tinggi daripada sekarang, 
Aku yakin we can do it & Allah is there to help us go through all the obstacles . 
Insya Allah. Dan angan-angan aku untuk travel the world masih belum hilang lagi, 
cuma sekarang ni aku kena fikir macam mana nak pujuk suami aku untuk turut serta, 
ye lah kalau dia taknak, harapan laa aku nak dapat pergi kan hahaha. ( doa banyak-banyak supaya Sallihin setuju ) . hehe.

Recently on my instagram

Blackberry
Ini blackberry MIL tanam dekat tepi rumah. rasanya yang ni belom
 masak sangat lagi, kalau dah betul2 ripe dia jadi warna hitam lah hehehe
Manggis
Manggis ! memang ubat batuk yang berkesan haha 
01.09.2013 , family menghantar Amalina ke Terengganu
 untuk further study di UMT.
All the best Amalina 
Satu je aku harap TYPO ni ada bukak lah cawangan dia dekat JB ni.
Practice make perfect orang kata.
Dah setahun kawin, baru berkeyakinan nak masak kan
untuk family. :) 
Overall,syukur alhamdulillah.
Harap hari-hari anda juga indah insya allah . 
Jangan lupa spend more time dengan family, cherish all the small stuff in life. 

Tuesday, 27 August 2013

Memandu Dari Johor Bahru 2nd link ke Sentosa Singapore

Assalamualaikum.
Hye semua, harini nak cerita sikit macam mana kalau korang ( Malaysian ) nak drive kereta sendiri untuk pergi jalan-jalan ke Singapore, ni untuk yang 1st time nak pergi drive sendiri ke Singapore, kenapa yang da tau tu, kalau salah tolong betulkan ye thanks :) .

Nak masuk ke Singapore melalui jalan darat ada dua,
1. lalu CIQ JB ( Woodlands ) ini dekat tengah bandar Johor Bahru, memang laluan utama bas-bas, motor, kereta untuk ke Singapore.
2. Second link -akan keluar di Tuas.

Perkara-perkara yang korang kena ambil perhatian sikit sebelum nak bawa masuk kereta ke Singapore.
1. Pastikan road tax kereta korang tak mati lagi.
2. Pastikan dalam kenderaan korang takda benda-benda yang mencurigakan . contohnya macam parang ke     kan.
3. Masa sampai dekat Pegawai Kastam Singapore, korang kena lah hulur passport korang , make sure    
    disembarkation card  dah di-isi dengan lengkap, kalau belum isi, mintak borang tu dengan pegawai kastam     tu, pastu isi cepat-cepat. Kalau nak senang, masa kereta tengah    beratur lagi, korang lari lah kejap    
    ambil disembarkation card tu dekat kaunter pegawai tu. So bila dah sampai masa nak cop passport,  
    disembarkation card dah siap isi.

Contoh Disembarkation Card yang telah diisi. Picture taken from here .

4. Masa pegawai tu tengah check passport korang, masukkan AUTOPASS kereta korang kat machine    
    yang disediakan ( autopass ni macam touch & go, dia untuk bayar tol , bayar saman, bayar parking ,  
    digunakan untuk public transport dan lain-lain lagi) . Bagi yang 1st time drive pergi masuk Singapore    
    sendiri, korang boleh apply AUTOPASS ni dekat office kastam tu,lepas dah chop-chop passport, cakap
    kat officer tu 1st time masuk, nak buat AUTOPASS, nanti dia bagitahu nak pergi ke mana.

Ini adalah AUTOPASS yang korang akan dapat. 
5. Dokumen-dokumen yang diperlukan untuk buat AUTOPASS ni tak banyak pun, korang kena ada
    ROADTAX yang hidup je,pastu bawak lah dokumen-dokumen macam insurans kereta ke apa kan, nanti
    lepas dah siap isi borang ( Boleh dapatkan online di http://www.lta.gov.sg ) , ada seorang pegawai akan       pergi dekat kereta kita untuk check roadtax,kalau ok, bayar $10, terus boleh dapat AUTOPASS. Kad ni     korang boleh topup dekat mana- mana cawangan 7-11 yang berada dekat Singapore tu. For more info         korang boleh check out this website    : http://www.lta.gov.sg > bahagian foreign-registered vehicles.
6. AUTOPASS ni kalau weekdays, korang kena bayar tol paling minimum baki dalam kad mesti ada $20,
    kalau weekends, korang just kena bayar tol nak masuk border dekat causeway tu je. $3.40 sekali masuk
    kalau tak salah, so kalau keluar masuk total $6.40. Tapi bagi yang baru buat kad, korang ada free 10 kali     lalu jalan bertol di Singapore masa weekdays. ( betulkan kalau salah ok , sebab ni yang aku faham) .    
    Kalau weekends, jalan-jalan di Singapore tak payah bayar tol.
7. Bayaran tol untuk guna Secondlink dari Johor Bahru ialah RM 7.80 , so pergi balik RM 15.60. Makse  
    sure korang ada Touch & Go, sebab aku rasa dia tak boleh pakai tunai. semua pakai card.
8. Bagi yang merokok, jangan bawak lebih daripada satu kotak rokok , kalau yang baru beli sila bukak    
    kotak rokok tersebut.Kalau bawak lebih sila declare. ( aku tak pernah lagi declare, sebab selalunya    
    husband bawak yang dah terbukak kotak dia).
9. Lastly, make sure sebelum keluar dari Singapore , autopass berada di tangan korang dan baki kad at least    $10, nak selamat topup lah $20, tapi make sure jangan kena saman lah.
10. Tuang minyak kereta penuh-penuh dekat Malaysia, supaya nanti takda lah korang susah-susah nak cari
     petrol station dekat Singapore nanti, minyak diaorang mahal daripada kita ye.

Lepas settle semua , yeay korang dah berada di Singapore dengan kenderaan korang sendiri. wohooo! ok sekarang ni lokasi sebenar adalah nak ke Sentosa Singapore ( tempat USS tu) . Kalau daripada 2nd Link korang nak pergi sentosa island memang senang sangat. Just kena take note beberapa jalan je. so jom ikut route kat bawah ni ok. Masa ketibaan lebih kurang 25 minit - 30 minit.

Keyword dia, Tuas- AYE- Exit 6 ( Alexandra Rd- Gillman Flyover- Teluk Blangah Rd- Sentosa Gateway. Korang boleh juga check dekat sini ye direction to Sentosa

1. Setelah selesai cop passport di custom 2nd link, anda kini berada di kawasan TUAS ( kawasan    
     perindustrian Singapore, ada banyak kilang-kilang di sini).
2.  Make sure korang ada di AYE toll road ( tengok2 papan tanda tepi-tepi tu ada tulis AYE) straight je           after immigration.
3. Cari EXIT 6 dan masuk ke Alenxandra Rd.
4. Stay kat lane kanan di Alexandra Rd.
5. Belok Kanan ke Alexandra Rd/ Gillman Flyover.
6. Belok Kiri ke Teluk Blangah Rd.
7. Belok Kanan ke Sentosa Gateway.
8. Yeay Dah Sampai Sentosa, cari singboard tulis Universal Studio & cari parking di sana.

Dah puas main-main dekat uss, jalan-jalan di Siloso beach sentosa, shopping-shopping di VIVO city, kalau korang nak pergi ke tempat lain, boleh naik MRT di station harbour front ( vivo city) . kalau taknak, korang nak balik dah, senang je, korang lalu balik jalan yang korang datang tadi.

Keyword nak balik . Sentosa getaway - Keppel rd/ Teluk Blangah rd - Kampong Bahru Rd - Lower Delta Rd- AYE - TUAS . Untuk lebih clear boleh check di sini direction to 2ndlink from sentosa.

1. Dari Sentosa Island, Trafficlight korang belok kanan ke Keppel Rd/ Teluk Blangah Rd.
2. Masuk simpang pertama ke Kampong Bahru Rd ( tengok singboard jangan terlepas)
3. Teruskan perjalanan di Lower Delta Rd. ( Traffic light straight je)
4. Masuk ke AYE dan ambil jalan ke TUAS. ( jangan risau semua ada signboard)
5. Straight je sampai nampak Immigration.

Dah sampai immigration, as usual kena lah hulur passport nak cop kan., jangan lupa masukkan autopass korang dalam machine yang disediakan. time ni lah dia akan tolak duit korang untuk tol ke, kalau kena saman pun dia akan bagitahu kat sini. So kalau rasa-rasa duit dalam autopass tu tak cukup, make sure korang ada cash yang mencukupi lah in singapore dollar.

Ok selamat memandu :) Nanti aku bagitahu jalan nak ke tempat lain pulak ok :)

Saturday, 24 August 2013

Happy Anniversary A & S

Alhamdulillah, its been a year now, daripada strangers yang memang tak pernah kenal langsung,sekarang he's my everything.syukur sangat , pejam celik tengok eh dah setahun dah bersama, daripada tak kenal-tak kenal, sekarang tinggal sikit tak boleh haha. Macam-macam berlaku, dari proses nak mengenali antara satu sama lain, sampai sekarang dah faham dengan perangai masing-masing, dah tahu dah Sallihin suka makan apa, suka buat apa, suka pergi mana, dan sebagainya.



Tengok ticker kat sebelah ni, ngam-ngam setahun 24082012 - 24082013, kalau ikut kalendar islam 6 syawal haritu , hadiah Sallihin pun aku dah bagi time raya haritu, double celebration lah kira ni hahah. Masa sebelum di ijabqabulkan, dalam fikiran memang celaru, macam-macam fikir, can i do that can i do this bila dah kawin nanti, dah la tak pandai masak, macam mana nak bagi suami makan. Tapi jangan tak caya lah, aku terer juga masak sebenarnya hahahahaha , aku pun tak sangka ok, sedap ke tak tu tak tau lah, tapi bila tgengok Sallihin makan selera je, sedap lah kot. Tapi sepanjang setahun ni bukan aku je sorang masak, Sallihin pun terer masak jugak ok.Banyak juga aku belajar masak dengan dia, macam-macam tips ada, nampak je pendiam ekeke.


Kronologi gambar di atas. ( Betul ke penggunaan perkatan Kronologi tu) Tahun lepas raya bersama sebagai tunang, tahun ni dah sebagai isteri :) tapi baju tak sama laa tu gambar last tu. Pergi holiday sama-sama, USS Singapore, Hong Kong, Macau, Tioman.  Beraya haji tahun 2012 di rumah mertua. Legoland baru bukak 2012, harus lah pergi serbu, hari pertama je pergi. hahah. 1st time pergi stadium tengok bola, nasib baik ada orang teman aww, kalau tak memang tak pernah jejak laa ke sana. 1st time pergi makan di Marco Polo Cafe celebrate birthday Sallihin. Ok tu je hehehehe.

1st year macam excited sikit nak sambut anniversary ni, sebab pertama kali kan, tapi tak pergi mana pun, semalam pilih-pilih nak dinner dekat mana, last-last pergi dinner dekat Nasi Goreng Seafood Stulang , romantik sangat kan hahaha, takpe yang penting sedap dan puas hati perut kenyang balik pun happy. Sebelum pergi makan, Sallihin bawak pergi Century Garden Danga Bay,at first i was like mehhh mesti tak best! tapi bila dah sampai wow meriah & happening juga, deco landscape pun cantik, rasa macam ala-ala romantik laa jalan2 kat garden tengok sunset ekkeke .


Ok lah taktau nak tulis apa lagi, sebab macam terexcited sampai terblank kepala taktau nak merangka kata-kata lagi. Anyway , thanks to Aina sebab printscreen kan ini, tak sangka Sallihin ni sweet hahaha, aku taktau sebab aku dah deactivate kan Facebook aku. Thanks darling, insya allah tahun depan kita bertiga lah hendaknya. Moga dipermudahkan segalanya :)

Friday, 12 July 2013

Sebelas tujuh

Assalamualaikum.

2 hari berturut-turut update blog, wow sangat haha.
Btw, semalam seluruh Johor Bahru ni kenapa jalan jem je? On the way nak ke office dah jam, ok ini memang tak boleh buat apa lah sebab memang ada accident treller langgar motor, masa lalu tepi treller tu, motor tu macam dah terpenyek terperosok masuk kat tayar belakang treller tu, ngeri rasa. maka disebabkan itu lewat sampai ke office 30minit. Time nak balik pulak, dah semangat keluar office tepat waktu 5.30, dengan harapan dapat sampai rumah sebelum jam 6petang, tapi harapan tinggal harapan je lah, memang jam sesaja petang semalam. Nak marah pun cepat-cepat istighfar. Bulan puasa tahap kesabaran tu tinggi sikit :)

Sampai rumah dah jam 6.20pm, dengan orang buat jalan lah apa, time-time orang rushing nak pergi berbuka lah dia nak tar jalan lah apa. Macam-macam peel. Sesampai je terus pergi ke bazar ramadhan dengan Sallhin, dalam kepala dah set dah nak beli apa hari semalam, nak makan mee soto katanya. Sekali suami tercinta i itu rajin telah memasakkan kari kepala ikan & sambal sotong, masa dalam kereta otw nak ke bazar tu dia cakap dah siap masak, tapi bila  tanya lauk apa taknak bagitahu, suprise katanya. So ok lah, dekat bazar just beli air & kuih-muih je plus puding yang kosong takde apa. Memang lepas ni aku buat je lah kat rumah puding cocktail tu. Rasa macam tak berbaloi beli. Siap-siap redah lautan manusia , deretan kereta semua, balik lah rumah. Rasa macam gembiranya tak payah masak ( pemalas haha) , just hidang-hidangkan je atas meja. Walaupun bulan puasa, tetap sedap Sallihin masak. Unbelievable betul, kalau aku masak time tak puasa pun belum tentu sedap kah kah kah.

Kari Kepala Ikan & Sambal Sotong.

Kebetulan sehari sebelum puasa, abah ada hantar ikan & sotong daripada Mersing, maka stok lauk memang ada dalam esbok. Cuma aku je kekadang tak sempat nak masak after balik kerja tu. Maybe Sallihin teringin nak makan kari kepala ikan ni, maka dia masak sendiri, sian husband I tu. Takpe malam ni kita makan sesedap sikit oke :)

Malam ni ada iftar with my family, tak sabar rasanya, dah lama tak gather ramai-ramai, kali ni semua ada, angah ateh amalina adik , and new family member this year Sallihin :) harap semua pun happy lah malam ni.insya allah amin.

Thursday, 11 July 2013

Sepuluh Tujuh

Assalamualaikum.
Alhamdulillah dah berjaya berpuasa sehari di bulan ramadhan. Harap tahun ni tak tinggalkan puasa.
Macam aku cakap semalam, sallihin dah bagi green light untuk beli je juadah berbuka, tak payah masak. Maka semalam lepas balik kerja, terus balik rumah amik sallihin & pergi bazar sama-sama. Seronok nya rasa pergi bazar jalan berdua, semua pun nak singgah, tengok ramai orang sikit je mesti nak tengok orang tu jual apa. Kalau dulu , pergi sorang-sorang bazar ramadhan tu just pergi gerai yang jual murtabak pastu cari kuih sikit & beli nasi ayam, itu je lah rutin pergi bazar. Tapi semalam, sampai 2 bazar pergi hahaha.

Walaupun pergi 2 bazar, tetap tak tahu nak makan apa. Last-last beli murtabak, roti john, nasi ayam & of course air katira pastu bungkus sekali sop gearbox nak buat sahur. Tak sangka tak beli kuih muih langsung. hari ni pergi mesti kena beli 2-3 jenis hahahah, nafsu makan tu amboi, dah balik rumah baru perasa, eh kita takde beli kuih manis-manis. Tapi itu pun dah kenyang dah, roti john makan sambil-sambil tengok tv lepas isyak. Nak habiskan one shot memang dah full house perut hehe.

Time sahur lagi lah simple, masakkan nasi untuk sallihin, makan dengan sup gearbox tu, aku makan nestum je. Tetiba teringin je nak makan nestum, macam itu lah makanan paling sedap sekali kalau dimakan ekkeke, pastu macma tak cukup je, sebab sekarang ni baru kul 3 perut dah spin lagu keroncong.apa lahh kan .

Harini dah set dah nak makan apa dalam kepala, lepas jenjalan semalam kat bazar, kira dah tau lah nak tuju kedai mana harini. Tak sabar nak tunggu esok, nak berbuka sesama dengan family. ramai-ramai berbuka seronok sikit.

Ok tunggu sebelas tujuh esok ye :) kalau rajin lah. hehe


p/s: kepada rakan-rakan di Mersing, jemput singgah beli juadah berbuka di kedai adik saya - cakemania cafe.Ada jual masakan panas, lauk-pauk dan juga nasi ayam madu. Kalau nak beli kuih raya pun boleh pergi ke situ :) Selamat berpuasa.


Wednesday, 10 July 2013

Assalamualaikum Ramadhan

Waalaikumsalam. Salam ramadhan diucapkan kepada semua, alhamdulillah masih dipanjangkan umur untuk menyambut ramadhan tahun ni. Tahun ni aku sambut ramadhan lain sikit.

Tahun-tahun lepas, selalunya aku berbuka sorang-sorang di rumah jb, kalau abah ada, berbuka dengan abah, kadang-kadang baru balik ke Mersing. Tapi tahun ni, pertama kali aku sambut ramadhan bersama-sama suami tercinta. Memang terasa lain. Bila dah berdua ni, kita tak boleh nak cincai-cincai time bersahur atau berbuka. Mesti sediakan yang terbaik untuk suami.

Kalau sendiri-sendiri bersahur, mesti aku makan nestum je, ataupun minum air masak je, tapi sekarang ni, automatik aku akan fikir nak sahur apa, cukup ke tak makanan nanti, kalau sallihin lapar macam mana. Paranoid macam tuh lah, tapi aku rasa semua pun akan rasa macam ni, tengok la mak kita di rumah, macam mana dia sediakan juadah berbuka & bersahur. Kadang-kadang siap masakkan makanan kegemaran setiap orang di rumah.

Teringat lagi tahun lepas, time tu dah bertunang dengan Sallihin, pernah berbuka sama 2 kali je, selebihnya berbuka dengan abah di rumah jb. Biasalah tunangkan orang kata darah manis, tak boleh selalu jumpa ekekek. Juadah yang mesti ada kalau berbuka dengan abah, murtabak. Pastu beli lah kuih-kuih sikit. Abah tak cerewet bab makan, yang penting murtabak mesti ada, pasni kalau nak bebruka bersama family, kena balik mersing, sebab abah pun dah pindah mersing sekarang ni.

Aku taktau nak cerita apa sebenanrnya, hence ayat tunggang langgang itu. Fail nak membuat ayat hehe, yang point utamanya ialah nak bagitahu ini tahun pertama berpuasa sebagai seorang isteri dan pertama berpuasa dengan ditemani suami. Alhamdulillah. Dan sebelum puasa lagi dah tanya, time berbuka kena masak ke tak, dah dapat greenlight beli juadah berbuka dekat luar je hahaha. Kalau lah ofis aku sekarang ni benarkan pekerja diaorang ni balik awal sejam dari waktu biasa, memang hari-hari aku masak.

Ok lah tu je selamat berpuasa.

Sesiapa yang nak beli kuih raya, boleh lah ke Bazar No 14, Pekan Rabu, Johor Bahru. Dijamin sedap, murah 100% handmade & homemade. Jemput datang beramai-ramai ok :) Terima Kasih.  Kalau mereka yang berada di Mersing, boleh dapatkan kuih raya ini di Cakemania Cafe ( tepi sungai mersing ) & Bengawan Solo Cake House ( mersing Kechil) .