Monday, 31 December 2012

9 of 2012

assalamualaikum, semalam jalan-jalan dekat instagram, ternampak lah 1 hashtag ni #9of2012 , dia macam himpunan 9 gambar /perkara terbaik happend dalam hidup kau. tak kisah lah pergi holiday ke, dapat good results in exam ke etc2 .

as for me 9 of my best 2012 are :

gambar kat atas ni sebenarnye banyak berkisarkan tentang waktu perkenalan & perkahwinan aku, dan juga raya terakhir sebagai orang single with the family :) 2012 banyak benda yang suprise2 je untuk aku & family. haha

ok the next picture is combination of 9 best pic i took using my iphone on my recent trip to macao & hong kong


so what's your #9of2012 pictures? jom serbu instagram :) aku ni tak teror nak tulis-tulis ni, ayat mesti lintang pukang, so tengok-tengok gambar je lah ok ehhe
mine is : aimilaili

-Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, 26 December 2012

friends

Alhamdulillah semalam 25/12 our friend noor irliana dah selamat bertunang dengan pasangannya, tak lama lagi dah nak kawin dah. suka tengok kawan kiteorang ni cantik, dah laa memang cantik, bertambah-tambah cantik semalam.

time-time kawan tunang ke kawin ke, memang aku suka pergi, not just because nak jumpa kawan yang diraikan, tapi kira jadi macam mini reunion, bila kawan-kawan lain pun datang. ye la semua pun bz kerja, duduk dah jauh-jauh, time camni lah dapat kumpul ramai-ramai and gossip haha. and this time ada sallihin join sekali, i always wanted to bring him to meet all of my friends. alhamdulillah dia ok je, boleh join sekepala :)

masa weekend pulak, dapat jumpa dengan kawan masa di utm dulu , dapat lah bawa aina pegi pusing2 bandar johor bahru, ye lah dah lama tinggalkan utm kan, banyak perubahan dekat jb ni ehehe . tempat yang aku bawa mesti lah tempat2 urban( urban sangatt) hahhaa .

dengan cik nor intan ezreena ( nama pun dah cantik, inikan pula tuan punya nama)
cik aina yang nampak je senyum malu-malu tapi dah mengelilingi separuh dunia ( lebih kurang lah) ehe best tengok family aina yang rajin travel.



ok nanti i turun kl bawa la i jenjalan kat sana.diaorang ni je la yang rajin layan aku kalau kat kl. terutamanya intan, rajin bawa pergi makan jalan sana sini.tapi time aku single dulu lah, ni dah berdua tatau lah dia sudi temankan lagi ke tak haha (tetiba lapar- takde kene mengena langsung)

ok bye, aku perasan macam manager aku lalu lalang kat belakang aku ni tengok aku main telepon update blog. assalamualaikum.


Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, 24 December 2012

4 months

Alhamdulillah pejam celik dah 4 bulan aku begelar seorang isteri. 24/12/12 genap. tahun lepas pada tarikh ni, aku still berjimba jalan sana sini as a single woman hehehehe. on 25/12/11 keluarga sallihin datang merisik, sejujurnya memang aku tak pernah kenal dia. tapi syukur alhamdulillah, pilihan ibu bapa yang terbaik. now i just cant stop thinking bout my darling husband ( poyo lahh amy hahah) but seriously , memang macam tengah bercinta. becinta lepas kawin katanya memang indah :)


our first honeymoon/ trip as husband & wife : singapore


2nd honeymoon to macao & hong kong :)

many years to come dear insya allah amin.

Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, 27 November 2012

roost salad bar

harini nak share satu tempat untuk relax dekat jb ni, tempat ni nak kata baru takde lah baru, dah lama juga ada. kalau korang penah dengar roost juice cafe, ini adalah cawangan die lagi satu, roost reproduce & recycle, salad bar.


ini adalah beberapa keping gambar interior yang terdapat kat dalam roost salad bar ni. semua kat sini diperbuat daripada barangan recycle, contoh mcm kerusi ada yang diperbuat daripada toilet paper roll, ada daripada newspaper, kalau tak caya boleh pegi tengok dekat sana heheh.then die ada satu rak buku yang sangat unik, bila tengok memang macam nak roboh rak buku tu, tapi tidak, memang pattern die macam tu. Sambil2 duduk minum makan froyo, boleh juga baca magazine ke apa semua. Dah baca letak balik dekat rak ok.


Atas ni korang boleh tengok rak tu kat belakang adik aku tu, pastu gambar last adik aku duduk atas troley untuk kanak-kanak yang macam kat ikea tu, cuma die macam dah transform jadi kerusi.makanan kat sini tak variety,kalau korang betul-betul lapar jangan datang kat sini, kecuali korang diet ataupun korang nak minum-minum. korang boleh order salad, drinks & froyo je ( frozen yogurt) kalau nak relax santai2 bebual dengan kawan2 ok lah, nak dating pun sesuai ok kat sini sebab senyap je, lagu pun oldies ekke. Ada 2 section kat sini, tempat duduk semua kat bahagian atas, ada outdoor ( boleh smoke semua) & indoor (air-cond).

cafe ni terletak di jalan dhoby ( dekat pasar karat yang famous amos kat jb tu)

ok bye

Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, 16 November 2012

legoland malaysia




semua pun becerita pasal legoland, benda baru kan, kitaorang pun tak lepaskan peluang nak pegi sana hehe. alhamdulillah abah bagi annual pass legoland, kalau nak tunggu beli sendiri mungkin tak lah heheeh sini aku listkan beberapa point tentang legoland ni pada padangan aku ok :

1. legoland ni aku rasa sesuai untuk kanak2 umur 5-15 tahun kot, sebab permainan dia banyak yang macam educational sikit.

2. masuk untuk 1st time ok lah nak tengok apa ada dalam tu, nak ambil2 gambar. tapi takde tarikan lain untuk nak pegi sana kali kedua.
3. sehari boleh habis untuk nak explore satu legoland tu, snap pictures with all the models & main game yang ada. so annual pass mungkin tak perlu. tapi kalau dapat harga annual pass murah apa salahnya.

4. kat dalam legoland, barang2 souvenier dia semua comel-comel, tapi harga die macam mahal.maybe sebenarnye sama je harga dengan theme park lain, contoh mcm uss, tapi tak terasa mahal sebab guna sing dollar kan. nampak tshirt just $24.90 wah murah, kat legoland nampak polo tee plain rm79.90 < mahal 😱 padahal harga lebih kurang je ye tak heheh, ini atas masing2 lah nak beli ke tak kan.

5. kalau nak pegi legoland, adalah lebih seronok pergi beramai-ramai, bawak mak ayah adik abang akak sedara mara smua ipar duai, the more the merrier, kalau pegi bedua je mmg tak rasa meriah sangat (dating sesuai pegi snap2 gambar je lah)

6. customer service dekat legoland ok baik2 murah dengan senyuman, cuma time kiteorang pegi tu, yang jaga entrance scan ticket tu macam nak tak nak je kerja, pada aku kalau takut takde mood sebab penat, jangan kerja bahagian tu, boleh pegi kerja bahagian lain kan?

7. ok pergi sana pun ada photographer yang akan snap gambar korang dengan lego punya character kan, ataupun gambar masa naik ride, sekeping gambar rm30, jangan risau, softcopy korang boleh dapatkan online, masukkan nombor gambar korang dekat website ini : www.pictureair.com

ok tu je yang terlintas dalam kepala sekarang, next week nak pegi lagi sebab haritu pegi untuk amik gambar sahaja ekek. dah alang2 ada annual pass kan, pegi setiap minggu, sekali masuk sejam sahaja 😋nah gambar kat taj mahal ewah


- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, 10 November 2012

macam ni lah

dah lama tak update. ni lah dia ayat pertama setiap kali nak update blog kah kah kah.

saja nak bagitahu, sejak dah begelat isteri orang ni, aku daripada zero taktau masak apa-apa tetiba dah pandai lah masak beberapa jenis lauk , meh aku listkan konon2 terer :



1. kari ayam ( senang je rupanye, kalau tau time belajar dulu mmg aku masak je kat rumah)
2. masak kurma'
3. asam pedas
4. masak kicap
5. sweet sour
6. sup ( ofcoz laa ni paling senang)

hahah ok tu je, nnt aku nak belajar masak ikan stim, pavlova dengan rainbow cake. tapi yang manis2 untuk aku, ikan stim je untuk si jantung hati kekekek.

btw masak tu senang je ! aku je tak confident takut tak sedap, tapi husband kita kata sedap, nak amik hati laaa tu *blushing* hahaha


teringin nak makan ice cream ni lagi, kat jb takde, nak ke kl jauh, nak g beli kat singapore, macam semata-mata samgat hahahaha

nak nengok gambar-gambar boleh lah pegi instagram iolls : @aimilaili 😍


- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, 21 September 2012

Finally

Assalamualaikum semua. Hye hye uolls.

ada banyak benda nak share sampai tatau nak tulis macam mana, maka aku abaikan je lah apa yang aku nak share, biar tersemat di dalam diri sahaja :) ok lah share gambar dulu hehe.

sehari sebelum majlis, penuh hah jari dengan inai.

gambar gedik satu sebelum nikah, hahaha

Bacaan doa pembuka majlis daripada Dato' Noh

Majlis Persandingan 

Makan Damai. Nasib baik tak payah pakai tudung awning-awning tuh, sebab aku memang tak suka. kekeke

Caddilac, kereta pengantin katanya.

Ok semua next time aku update lebih sikit. Bz menjalani kehidupan seorang isteri.ewah menyampah hahahahahaahhaah. Check out instagram iolls kalau nak tengok gegambar seharian aku update ok :)


p/s: Alhamdulillah semua dah selamat, masuk ke alam baru pula. Thank you kepada semua yang terlibat.

Wednesday, 11 July 2012

door-gift & wedding card

Assalamualaikum semua. dah july 11, phew ~ last month semua barang yang parents kita tempah dekat jakarta dah sampai. ekekek. maka penuh lah ruang tamu depan, semua kotak letak kat sana. dengan kad kahwin nya, door gift nya, surah yassin lagi.

Gambar door-gift memang lah tak boleh tunjuk kan, konon-konon surprise! ahaha kang dah  tunjuk kat sini nanti, dah tak meriah lah kan. Memang bersepah lah rumah, tapi takpe, ni nanti semua akan disusun balik, masa hari kejadian nanti confirm-confirm lah nak bagi orang semua kan. Kepada kawan-kawan yang dah bagi alamat aritu, insya allah next week aku start lah pos kad-kad tu semua. Yang mana dedekat jb aku bagi by hand je lah ok. :) Aku harap semua pun dapat lah datang, walaupun Mersing tu jauh. :) (aku senyum ada makna ni)




Abis cerita situ,nak cerita pasal Sallihin dah dapat pindah Pasir Gudang hoyeah. walaupun bandar baru uda & pasir gudang tuh amik masa setengah jam nak sampai ( kalau tak jem & 2 jam kalau jem), tetap gembira juga sebab takde lah sejauh macam kat Sabah tuh kan. Awal-awal arituh rasa macam hari-hari nak jumpa makan sama, punya lah gedik iolls ni kan haha. Tapi ni dah tak lah, weekend je keluar (baru sekali je kot) , sebab mak & abah pesan jangan keluar selalu, darah manis katanya. Aww sangat haha.

Pastu bagi seorang yang dah biasa pergi mana sensorang (aku lah tu), bila dah ada partner ni rasa lain pulak. Ye lah kalau balik dari Mersing naik bas, sampai kat Larkin dah tak payah susah-susah naik taxi balik rumah, tetiba tunang kita dah tunggu. Pastu siap bawak pegi makan bawak pegi jalan. Tak biasa iolls. Tetiba rasa macam menyusahkan pulak, padahal takde apa pun, orang yang ada boyfriend tuh relax je hari-hari keluar kan, aku je excited sorang-sorang. hahahah , maafkanlah aku yang naive ini ewah.

Aku harap photographer time majlis aku ni tak macam photographer masa bertunang haritu, aku harap abang tuh tak buat masalah. Tapi awal-awal ni tengok macam "herrmmm.." buat aku risau je. Kekadang pelik tengok diaorang ni, nak buat bussiness tapi macam tak reti jaga customer, mungkin customer dah ramai sangat, pastu aku ni mungkin amik package yang termurah ke apa kan, so layanan tuh macam so-so je. But still , aku customer kot, kamon lah !. kalau aku sms ke call ke sila lah balas. Ini senyap je manjang. Aku ni dah la suka buat andaian sendiri, kang jadi awkward time majlis tu nanti kan rasa tak best. Sigh...apa lah nasib. Kalau aku ni sambil sanding sambil boleh amik gambo sendiri, memang tak lah aku nak pegi cari orang amikan gambo kan, tapi cemana nya, sambil duduk sanding nak sesenyum pastu kene bangun set timer sendiri, pastu lari-lari duk bersanding balik haha. Harap semua berjalan lancar.Amin.

Saturday, 7 July 2012

48

Assalamualaikum.hari ni mood nak kerja memang ke laut. 48 hari lagi, rasa macam banyak pulak benda tak siap. Ntah lah. Nervous pun ye jugak. 😖😖


Ok lah minggu ni kita balik mersing. Home sweet home . Bye


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, 4 July 2012

One Step Closer

Assalamualaikum semua. eherm tajuk nak omputih je haha.Ok lah kali ni nak cerita pasal apa yang korang perlu buat sebelum nak dapatkan borang kebenaran nikah terutamanya bagi negeri Johor.

1. Sijil Kursus Kahwin
2. Borang ujian HIV
3. Borang 1 (bagi lelaki) dan borang 2 ( bagi perempuan) borang-borang ni kena beli dekat pejabat  
    agama negeri masing-masing harga setiap satu ialah RM5.
4. IC bakal pengantin + Wali + 2 orang saksi untuk borang (lelaki & bukan keluarga)
5. Sijil nikah ibu bapa bagi pengantin perempuan kalau anak sulung.
6. Borang perakuan wali.(ni perempuan je dapat)
7. Surat perakuan status bujang daripada majikan/ketua kampung.
8. Surat perakuan bermastautin kalau alamat nak nikah & alamat dekat ic berbeza ( dapatkan daripada  
    ketua kampung juga)

Masa memula aku tengok list ni pun aku rasa, OMG malas nye nak setelkan bornag-borang ni, apsal lah banyak sangat benda nak kena setel. Punya lah pemalas kan, tapi alhamdulillah, sebenarnye senang je, aku amik masa sehari je nak setelkan semua yang diperlukan ni. Efisyen gila diri ini ewah, padahal orang lain pun buat senang je. Overacting sangat amy ni. Jangka hayat untuk borang-borang ini ialah 90 hari ( 3 bulan dari tarikh pernikahan korang). Yang sijil kursus kahwin tuh seumur hidup lah kan.
Ujian HIV tu adalah dalam 5 minit, kemudian sepatutnya keputusan ujian ni rahsia, tapi nurse tu selamba je suruh kitaorang masukkan sendiri dalam sampul. Rahsia lah sangat kan haha. Tapi ofcourse lah dedua pun negative .

Ok ni nak cerita pasal Interview Kahwin pulak. Kalau korang tanye orang negeri lain mesti dieorang takde kan interview ni semua, dia ada kat Johor je kalau tak silap aku. After korang dah siap isi semua borang tu, dah lengkap ic semua, sijil nikah parents, maka pegi lah ke pejabat agama untuk menghantar semua borang-borang tuh.

Macam aku & tunang aku dua-dua memang orang Mersing, Johor , maka kiteorang pegi hantar sesama untuk di-interview sesama jugak. Kalau contohnya yang lelaki orang mersing, perempuan orang kota tinggi, maka lelaki kene interview dulu, pastu pass kan borang dia kat bakal pengantin perempuan, pastu baru yang perempuan tuh pegi submit borang & interview dekat pejabat agama kota tinggi.Cenggitu lah yang aku faham.

Membuat urusan dekat bandar kecik macam Mersing ni senang. kejap je dah siap semua sebab tak ramai orang, masa pergi kursus kahwin pun, boleh pegi on the spot tak payah nak booking-booking tempat macam kat Johor Bahru ke apa kan. Bebalik kepada inteview tadi, ok once semua borang dah hantar, dah buat pendaftaran online semua, nanti dia akan suruh pergi jumpa orang yang berkenaan lah ustaz ke ustazah itu ikut siapa yang available time tuh. Dah siap isi nama apa semua, soalan pun die tanye lah. Soalan tuh ada yang dia tanya direct, ada yang macam bagi nasihat dulu baru soalan muncul. Macam-macam cara. Soalan yang aku & tunang aku dapat ada 6, iaitu :

1. Shahadah & makna.
2. Bacaan Al- fatihah
3. Doa Qunut
4. Taharoh
5. Soalan berkaitan munakahat.
6. Tanggungjawab suami isteri.

ini lah soalan nya. mudah je, sebab benda-benda ni memang hari-hari korang buat. Cuma bacaan tu kalau boleh biar jelas & tajwid dia betul. Kekadang ikut mood ustaz & ustazah tu jugak kot. Setel interview, dah lulus semua, proceed beli borang & buku panduan akad nikah ( seorang je kene beli, total RM 25) borang ni nanti yang korang kene bawak pergi jumpa Tok Imam yang korang dah pilih nak nikahkan korang, booking tarikh & masa. Kalau boleh pergi awal-awal sebab takut fully booked. Maklum lah ramai orang nak bernikah. keke ok tu je pengalaman aku dalam proses nak mendirikan rumah tangga ni. Dari kursus kahwin hingga ke proses interview. Alhamdulillah semua dipermudahkan amin. Pasni tunggu tarikh yang dah ditetapkan je lah hahaa. Excited , bedebar semua lah ada.



Tinggal nak pos je ni. Susah betul nak mintak alamat weh hahahaa.Kang ada yang telepas pandang tak pos kang kecik ati pulak. Saya dalam dilema tahu! haha


Friday, 29 June 2012

pink stripe card

Assalamualaikum. ok sebelum ni kan aku ada buat entry pasal save the date card kan,hari ni, kad jemputan dah sampai ! yeah. dah boleh lah nampak nye aku pos kan kepada rakan2 sekalian :)


Kepada sesiapa rakan2 aku yang nak kad untuk  majlis perkahwinan aku & ingin menghadirkan diri ke sana nanti, boleh lah tinggalkan alamat dekat google docs ni :) (sila click pada gambar untuk ke page seterusnya ye ) . Thank you :)  Plus lepas ni dah tak yah lah tunang iolls ulang alik johor bahru - sabah . Alhamdulillah ekke

Thursday, 7 June 2012

Dipermudahkan.

Assalamualaikum semua. Pekabo? heharap sehat lah semua ye. Aku tengah sesambil buat kerja, dengar lagu, multitasking sangat kan. hahaha. Amende yang dipermudahkankan kan? takde apa sebenanrye, pejam celik tinggal lebih kurang 3 bulan lagi sebelum aku melangkah ke alam baru, wah macam bagus je alam baru hahaha.

Alhamdulillah, banyak bende pun dah siap,aku banyak gak browse tengok blog-blog orang lain, semua siap checklist bagai, aku macam nak buat gak ,tapi aku ni "rajin" sangat nak update kan. Maka semua pun aku ingat dalam kepala, harap takda apa yang tertinggal. Rasa besyukur jugak , sebab mak & abah & ahli keluarga yang lain banyak  membantu. Aku ni buat sikit-sikit je contoh macam prepare diri sendiri, siapkan kad kahwin belah lelaki,bunting, tq tag. Yang simple-simple. Bab-bab khemah, makan , goodies lah apa smua family aku yang tolong prepare kan. Besyukur sangat.

Ok lah aku nak bitau kedai jual barang pengantin dekat pasar borong pandan johor bahru tuh murah. ok tu je lah. eekeke


amboi siap ada save the date card, biasalah card sebenar tak siap lagi ekeke. ok bye.

Monday, 4 June 2012

Penyeri pokok

Assalamualaikum semua, ni nak share satu gambar yang aku sempat snap dekat pokok2 tepi umah . Comel je park nest kat pokok tu, petang2 malam2 mak dia balik ke sarang jaga telur2 tu. Amacam comel tak?



Selamat hari isnin :)


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, 31 May 2012

Memori with sara

Assalamualaikum semua. Tajuk macam konon-konon nak meyusuri kenangan lama laa kan. Tapi sebenarnye tak pun. Cuma aku jumpa balik dengan room mate , partner in crime , dan semuanya lah sepanjang aku di PLKN 1st batch pada tahun 2003.



Cantik kan sara ni, masa memula aku jumpa dia dekat PLKN Teluk Sari Mersing dulu pun dia orang yang pertama tegur aku, sangat lah peramah, pastu berani,active, semua  lah, kebetulan kiteorang satu kumpulan pulak. Memang tak berenggang lah lepas tuh. Dengan sara ni lah memacam aku buat kat PLKN tuh haha. Antara yang aku ingat lah, time instructor tengah bagi ceramah macam mana nak guna compass, kiteorang tidur atas pokok. Almaklumla, time tuh tepi pantai, pokok besar-besar kat sana, memang syok lah tido ditemani angin sepoi-sepoi bahasa. Then setiap hari mesti lah ada aktiviti kan dari pagi sampai ke malam. Tapi kietorang time tengah hari je hilang, duk lepak dalam khemah tido hahaha. Tido je keje kan.

Ada lagi satu spot tido yang best kat sana, time ni kiteorang pegi main kayak kat area2 teluk kat tanjung resang, memang cantik lah pemandangan kat sana, tapi kitaorang time tuh mana lah nak ada bawak camera bagai. Aa bebalik ke spot tido yang best,time orang tengah angkut2 kayak tuh kan, ada lah beberapa kayak yang tak leh guna kat tepi pantai tu, kiteorang pun cari lak spot yang cun dengan beralaskan rumput hijau dan kayak tu sebagai bantal, memang lena lah tido ahaha. Bas nak gerak balik kem baru tersedar. Nasib baik lah tak kena tinggal.Banyak lagi cerita, tapi nanti lah aku rajin aku story mory.

Aku panggil sara ni kakak, dia panggil aku adik, aku pun tatau lah apsal walhal dia lagi muda daripada aku hahahaha, muda bulan je . Anyway sekarang dah tahun 2012, aku kenal dari tahun 2003, lama kannn, memang lepas plkn jarang berjumpa, die tak berubah, macam dulu jugak. Bersemangat dalam apa jua kerja yang dia buat :)

Semoga kau fly g jejauh ko ingat lah beli sebinier untuk aku . ok tuh je bye.haha

Thursday, 24 May 2012

Time To Bla Bla Bla

Assalamualaikum.

Hye aku malas nak kerja sekarang. herm tatau lah apsal down sangat sejak dua tiga menjak ni. Tapi kalau tak kerja mana nak dapat duit kan.ish ish ish dah la nak kawin ni, untuk sebelum kawin aku tak risau sangat, tapi kehidupan selepas kawin tuh, mesti nak guna banyak $$$ (terus jadi mata duitan) hahaah . Tetiba memacam masalah pulak datang, tension kepala iolls. tapi nak buat macam mana, just go with the flow.Heharap semua masalah ini dapat diselesaikan secepat mungkin, dan aku takyah nak pening-pening kepala lagi.Aku juga yang datangkan masalah ni, padan muka awak amy.Harap ada orang betepuk tangan di belakang sana.

Kekadang aku fikir, bagus juga kalau jadi orang yang heartless, tak payah pening-pening kepala fikir masalah. Relax je. Tapi tak beperasaan ni macam robot je kan? Anyway, boss aku selalu kata aku takda kerja, padahal die tak ingat kerja yang die bagi betimbun-timbun itu. Nampak sangat aku buat kerja die selalu tak nampak. Patut lah semalam tetiba datang tempat aku bagi kerja baru buat catalogue, padahal kerja kat tangan  aku ada lah dalam 6-7 kerja yang semua dalam proses nak siap. Yes kene multitasking, sebab nanti tak sempat. Tapi itu pun kekadang orang tak faham.

Dah malas nak fikir panjang-panjang, kekadang rasa macam nak lari dari realiti kejap kekeek tapi tak kesampaian,so lari ke singapura je lah selalu. Terima lah gambar makanan ni yang aku sebenarnye nak hantar dekat #instacharity tapi tak menepati syarat pulak. Dia nak satu A4 ada 4 keping gambo je, aku ni letak sampai 40 keping satu A4 hahaha memang terus disqualified lah kan.  Semua gambar ni aku amik guna iPhone je, tapi amacam cun tak? hahah

Aku ni suka makan tapi aku tak reti masak.Harap bakal suami terima seadanya.

Wednesday, 23 May 2012

Projek #instacharity oleh AidaSue

For more info korang boleh pegi ke wanista.com dan hantar kan karya creative korang kat sana ok :) murah je , cuma RM 5 satu slot size A4 , disamping dapat buat charity, dapat juga kita tunjuk bakat amik gamba kita kan. Tapi kalau tatau amik gambar pun takpe, asalkan ada gamba haha.



Ok kat atas ni ada cara-cara macam mana korang nak turut serta, Ini semua aku amik kat wanista.com. :)  Aku pun dah hantar jugak,tadaaa macam kat bawah ni, tapi aku ada hantar 2 set :) jangan lelambat okeh. Tarikh tutup penyertaan 31/5/2012.


Friday, 18 May 2012

Singapore 2012: Part 2 ( Underwater world & siloso beach )

Assalamualaikum. Hye amacam rajin tak aku update hahaha. Ok harini aku nak cerita pasal 2nd day percutian di sentosa island, time ni dah tatau nak pegi, so aku & as pun becadang nak pusing-pusing kat siloso beach. Memula fikir nak naik cable car, tapi time tu hujan, so kiteorang pun terus pegi beli ticket untuk ke Underwater World Singapore, yang teletak dekat siloso beach, sentosa. memula tu aku macam ok lah nak pegi sana tgk ikan macam kat Aquaria kan, sekali dapat tau boleh tengok pink dolphin terus rasa excited nye lah hahaa.
Kiteorang beli ticket kat imbiah station,sini kalau korang nak naik lookout point
pun boleh, naik atas kepala merlion tuh
Ok dekat signage tu boleh tengok nak pegi beach mana satu bila dah sampai beach station :)
dan gambar bawah tuh gambar cable car above our hotel room 
Ini peta untuk ke siloso beach,Korang boleh pilih nak naik
red line / blue line bus or tramp, dont worry semua ada papan tanda.
taken from here 

Nak pegi ke underwaterworld ni senang je, korang dah sampai sentosa nanti kan, pergi naik mrt ke station terakhir sekali iaitu beach station, kat sana nanti ada counter untuk korang beli  ticket ke Underwater world , or other sentosa island attraction macam cable car etc2. Dah sampai kat beach station, korang tunggu tramp atau pun boleh naik bus utk ke checkpoint underwater world. Kalau tatau korang tanye je pekerja-pekerja kat sana, confirm dieorang akan tolong. 

Excited nak pegi tengok pink dolphin uolls.
some of the creature dkeat underwater world singapore. Yang seahorse tu paling
pelik lah aku tengok.serious macam seaweed eh.ke apa ntah
Ticket untuk masuk ke Underwater World ni S$ 25.90 untuk org dewasa & S$17.60 untuk kanak-kanak, kalau anak korang 3 tahun ke bawah free je. Tapi , pada pendapat aku, ikan dekat aquaria klcc lagi best, kat sini pun best jugak, sebab ada dolphin show kan. Time kiteorang pegi tu memang penuh tempat duduk nak tgk dolphin show, ada yang datang dari China, India, Australia. Ada banyak gorup budak sekolah rombongan,ada satu group ni comel je bebudak sekolah tadika rombongan datang ke singapore daripada Tian Jin, China. Untung kan kecik-kecik dah dapat pegi rombongan jauh-jauh hehe.

Itu dia pink dolphin kita. Comel kannnn 

Persembahan bemula, aku & ask paling excited wakakakaa. Aku tak penah tengok dophin color pink maka haruslah excited kan. Kat sini korang boleh bayar juga kalau nak amik gamabr dekat2 & pegang dolphin tuh,  then bukan je ada dolphin ada juga singa laut buat pesembahan. tapi kecik je lah comel2 cuddly,nakal eheh.
Ala-ala tourist, datang siloso kene la begambo kat sini. ekekk 

sementara beratur menunggu tram :) 
Lepas besuka ria tengok dolphin, kiteorang pun jalan kaki ke siloso beach,jalan-jalan tengok orang memandi manda picnic semua, pastu naik tramp balik semula ke beach station :) itu je cerita kami di siloso beach ekkekee. sorry takde gamba org pakai 2 pieces , sebab nak balik hotel cecepat time tuh hahhaa. Nanti kite tengok pulak hotel yang boleh korang stay masa kat sentosa occaay :)

Boleh pegi sini for more info about Underwater world Singapore 

Thursday, 17 May 2012

Singapore 2012 : Part 1 ( Universal Studio )

Assalamualaikum. Harini aku merajinkan diri untuk becerita tentang trip aku & aslina ke pulau sentosa, untuk pergi ke Universal Studio & exploring Sentosa Island. Since kami berdua akan menjadi isteri orang tak lama lagi, so konon-konon macam bachelorette trip lah kan ekeek.

Di pintu masuk USS, kung fu panda datang greet
Kiteorang stay sini 3 hari 2 malam di Michael Hotel Sentosa Singapore, i will tell u guys bout the hotel in another post k. Harini kita focus pada Universal Studio je. Aku suka pergi universal studio ni, sebab setiap kali datang mesti ada perubahan. Masa 1st time ke sini, tempat ni baru bukak, so tak banyak benda yang boleh dimain. 2nd time pergi dengan family,seronok sebab dah ada banyak permainan , dan yang paling best pergi pada kali ke 3 ni, sebab ada Transformers 4D, ini sebab utama aku pergi lagi USS haha.Tak boring.

props yang terdapat di sekitar kawasan USS, terdapat juga booth2
yang jual souvenier kat tepi-tepi kaki lima.
Sampai pintu masuk USS seawal 9am, memang antara peserta terawal lah nak masuk, kene beratur dulu dekat gate masuk dia. Ticket dah ada awal-awal,kiteorang dapat ticket free weehoo! pergi pulak weekdays, so tak berapa nak ramai orang sangat. Dapat je masuk, aku & as terus pergi dapatkan peta theme park & show time. Penting ye kalau nak pegi uss make sure korang amik die punya map & show time. senang nak arrange masa nak main apa dulu, nak amik gambar dengan characters, nak tengok show etc. Sebab kalau weekdays, uss bukak dari jam 9am sampai 7pm je, kalau weekend  9am-9pm.
Ni gambar kat area madagascar.kat sini ada
game yang sesuai dimain oleh kanak-kanak
Ini di kawasan far-far away & rumah shrek , notice the uniform of the staff, comel.
Setiap permainan kalau nak main kene beratur,biasalah kan ni, tapi kalau hari yang ramai orang, beratur untuk naik rollercoaster yang 5 minit tu mungkin ambil masa 30minit hingga sejam, kalau nak dapat main semua game kat USS, time management kene betul lah. ekkeek Kalau taknak beratur, korang tambah S$30 untuk setiap ticket untuk dapatkan fast lane. Tapi fast lane pun korang boleh guna sekali je, maksudnye lepas dah skip tayah beratur untuk 1st time ,dah main huhahuha, nak pegi main 2nd time game yang sama, yes kau kene beratur balik. Fast lane tix tidak berguna lagi.

Antara charaters yang sempat di kejar & snap gambar.
Character meetup & greet, ini memang akan sentiasa ada dari bukak je USS sampai lah tutup , tapi ikut nasib juga kekadang sebab character  ni dia keluar kejap je dalam 10minit camtuh, pastu dieorang masuk balik bilik rehat kot, pastu character lain pulak datang belegar-legar disekeliling USS  ni. Nak amik gambo dengan character ni tak boleh main redah je, kau kene beratur lah ye. Ikut orang yang bertugas tuh kalau die suh beratur kat situ,beratur je, nak amik gambar ( tayah bayar), kau beratur, sampai turn kau, pass je camera dekat person in charge tu, pose, snap ! ok dah amik camera, pegi tempat lain. Jangan amik masa yang lama untuk begambar, sebab kesian orang lain. Selalunya person in charge tu akan cakap, amik gambar in group lagi bagus drpd sorang-sorang. Contohnya kau pegi ngan kawan kau, tapi nak amik gamba sorang-sorang guna satu camera,memang kekadang dieorang tak layan.

Di water world,kat sini korang boleh pilih nak duduk
dekat tempat yang soak wet, wet atau tak basah langsung.
tunggu sampai habis pesembahan, nanti boleh bergambar dengan
pelakon nya.
Dekat USS ada banyak show juga ye, kalau korang datang weekend, korang bepeluang tengok Parade dia. tapi kalau weekdays, takde parade tapi boleh tengok show lain (ini ada jadual dia) . Contohnya seperti Lights,Camera, Actions , Monster Rock, WaterWorld (ada 2 masa sahaja) , Madagascar Boogie-boogie ( Characters meet up), Donkey Show,Transformers 4D, Shrek 4D. 


New attraction : Transformers
Aku belakon je tuh naik tempat duduk dia. aku tak berani
naik rollercoaster ni, nak tecabut jantung masa 1st time naik dulu.
Dekat USS korang nak main apa semua free kecuali rock climbing dekat area jurassic park , sebab ada juga yang pernah tanya aku, kene bayar berapa plak nak naik rollercoaster semua. Satu ticket masuk tuh dah meliputi semua game& show& amik gambar dengan caharacters, kecuali kalau kornag nak makan , beli souvenier, beli gambar masa naik rollercoaster etc. Ada juga tempat yang ada sediakan bergambar bebayar, maksudnye dia amik kan gambar kau, siap cuci skali pakai camera dia, satu gambar tu S$12 sekali dengan frame kertas ikut theme, tapi kalau korang taknak beli pun tak apa, pass je camera korang kat person in charge.Nanti dia akan snapkan. Tempat yang ada service ni dekat Madagascar, Jurassic Park & Transformers. 


Di kawasan Jurassic Park , kat sini kene pakai baju hujan tuh.
nanti ada naik bot bulat time tuh lah kita basah.Kasut semua lah basah.
Kawasan Revenge of the mummy , kalau nak try naik rollercoaster
begerak secara reverse (gostan) sini lah tempatnya.
Halal Restaurant in USS ok yang ni korangjangan risau, kat dalam USS ada restaurant yang halal yang korang boleh masuk. Nanti ambil peta USS , kat sana ada tunjuk Mana satu restoren halal, ada simbol. Mel’s Drive In, Friar’s, Goldilocks, Celebrity Café & Bakery, Oasis Spice Café and Marty’s Casa Del Wild. Ini restoran yang korang boleh masuk makan bagi yang muslim. Harga makanan dia standard  contoh macam set nasi beryani ada ayam masak merah + air + desert semua S$14.90 kot . Nak makan nasi-nasi pegi ke Oasis Spice Cafe kat bahagian Return of Mummy, kalau nak ayam goreng Pegi kat Far Far away Restoran Friar's, kalau nak makan burger pegi kat Mel's Drive In kat area new york. 

Nasi beriyani S$14.90 ( kalau tak silap)
Beg kekadang dia tak check pun, so korang boleh bawak air ke apa. Tapi jangan obvious sangat bawak makanan banyak-banyak kan. Ini aku copy & paste daripada website dia.
Acceptable items:
  •  Bottled water
  •  Any food required for medical purposes and medically–indicated nutritional supplements
  •  Any food required for special dietary needs
  •  Baby food/baby formula
  •  Soft-sided insulated bags no larger than 8.5” wide x 6” high x 6” deep (216mm x 152mm x 152mm)
Prohibited items:
  •  Picnic lunches
  •  Alcohol
  •  Hard-sided coolers and glass containers
  •  Soft-sided coolers larger than 8.5” wide x 6” high x 6” deep
  •  Coolers, suitcases, and bags with wheels
Please be advised that all bags and personal items are subject to inspection.
 Sesiapa yang ada anak kecik ada bawak stroller, jangan risau stroller korang boleh bawak masuk, siap ada tempat parking stroller lagi. Kemudian ada beberapa permainan yang akan buat korang basah. Kalau nak bawak baju hujan siap-siap dari rumah pun boleh, kalau nak beli pun boleh, set untuk kanak-kanan dan dewasa, ada 2 raincoat S$3 , boleh beli dekat vending machine. Ride yang mungkin buat korang basah ialah dekat Jurassic Park Rapids Adventure® (The Lost World®) , dan juga masa tengok show dekat water world.


For more info korang boleh check dulu kat website Resort World Sentosa : Universal Studio ni dulu kalau nak check apa-apa.


Tips: 
1. Pakai pakaian yang selesa. kalau boleh bawak lah baju spare.Kot-kot nanti baju basah ke.
2. Pakai kasut yang selesa atau selipar je, jangan pakai heels, kekeke. Ada few rides, yang korang kene    
    bukak kasut contohnya macam naik Battle Galattica Human & cyclon rollercoaster.
3. Bawak bekal air mineral banyak-banyak kalau taknak beli. Tapi kalau nak refil boleh je.
4. Bawak camera hahaha. amik gambar kat setiap ceruk kawasan. ewahh